solarium

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Návod ako si dovolenku užiť, bez nepríjemných následkov

Konečnééé....po roku čakania sa blíži dovolenka. Všetko ste premysleli do posledných detailov, zoznam vecí, cestovné poistenie, baterky do foťáku... No mysleli ste naozaj na všetko? Sú veci, ktoré ovplyvnia Váš pobyt a sú aj také, ktoré ovplyvnia aj Váš život po návrate z dovolenky. Žiaden strach :) prezradím Vám, ako si z dovolenky priniesť len príjemné spomienky.
Samozrejme, že batožina je na dovolenke nenahraditeľná. Existuje však poklad, ktorý so sebou zoberiete a nebude v batožine :); Tým pokladom je Vaša pokožka. Prudké dovolenkové slnko môže poškodiť jej DNA a v budúcnosti spôsobiť vážne zdravotné problémy. Slnko je však liekom, nie strašiakom, ak vieme ako na to. My Stredoeurópania máme svetlú pokožku, čo je pri pobyte „doma“ výhodou . To málo slnečných lúčov, ktoré tu máme, ľahšie prenikne do spodných vrstiev kože a produkcia vitamínu D, ktorý si telo inak nedokáže vyprodukovať, sa tým rýchlejšie naštartuje. Všetkého však veľa škodí, preto náhly intenzívny pobyt na slnku je pre našu svetlú pokožku priveľa, rýchlo sa spáli a čo je horšie: každé spálenie si pamätá. Pred plánovanou dovolenkou na pláži je potrebné pokožku vyživovať v prvom rade zvnútra. Jeden mesiac pred odchodom zvýšiť prísun bete-karoténu, ideálne v prírodnej forme (mrkva, jahody, marhule, goji, ...), no účel splní aj ten z lekárne  Prispôsobovanie sa slnku treba trénovať od prvých jarných lúčov, 2 týždne pred dovolenkou by ste sa však mali opaľovať cielene 2-3 krát do týždňa. Ak ste prípravu nepodcenili, vyživovali ste, trénovali a opaľovali sa, nezabúdajte, že to nie je všetko a pobyt nás ešte len čaká, preto šup zbaliť si opaľovacie krémy s čo najvyšším faktorom, ktorý počas dovolenky môžete postupne znižovať. Dosť bolo inštrukcií, šup ľahnúť si a vychutnávať si slniečko do sýtosti. Ak ste si pred dovolenkou dali na príprave záležať, odmena Vás neminie. Nádherne bronzovú pokožku získate už v prvé dni dovolenky, Vaše opálenie vydrží aj dlho po nej, a hlavne bez začervenania a spálenia, ktoré by ste pretrpeli v priebehu pár dní, no pripomenulo by sa po rokoch minimálne predčasným starnutím. Ak sa Vám článok páčil zdieľajte ho so svojimi priateľmi a hlavne starajte sa o seba, nikto si to nezaslúži viac :)

pred dovolenkou | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014